آنچه در درمان موثر بیماری نقش اساسی دارد، آغاز سریع درمانهای ضد ویروسی برای فرد مشکوک به بیماری و جداسازی وی از دیگر افراد در محیط استریل است.
متخصصان بیماریهای عفونی، دوره کمون تب کنگو را به طور متوسط از چهار تا حداکثر 12 روز تخمین میزنند. این متخصصان میگویند: معمولا تا روز چهارم علائم غیرخونریزی مانند تب، سردرد، احساس سرما، خستگی، درد عضلانی، پرخونی صورت، پرخونی ملتحمه چشم، استفراغ و دردهای بالای معده است.
علائم خونریزی از روز چهارم شروع میشود که بیشتر در مخاط دهان و پوست، لثهها، بینی، معده، روده و رحم و زیر پوست ناحیه ساق پا و دستها ظاهر میشود. مرگ بیمار، در صورت دسترسی نداشتن به مراکز پزشکی مجهز و نیز شوک، کم خونی، خونریزی شدید ریوی، عفونت و اختلال انعقادی داخل عروقی اتفاق میافتد.
تب کنگو براحتی قابل پیشگیری است
بیشک ذبح دام اگر در کشتارگاههای مورد تایید وزارت بهداشت و با رعایت نکات ایمنی باشد، از انتقال بیماری تب کریمه کنگو به مردم نگرانی وجود نخواهد داشت. دامپزشکان نیز تاکید میکنند، تهیه گوشت از مراکز مورد تایید بهداشتی و دامپزشکی و فریز کردن گوشت قبل از مصرف در دمای فریزر به مدت سه تا چهار ساعت، ویروس تب کنگو را از بین میبرد. پختن درست و کامل گوشت مصرفی نیز همین اثر را خواهد داشت.
دکتر عبدی اضافه میکند: بیمار مشکوک به تب خونریزیدهنده تب کریمه که به نوعی با دام ذبحشده در ارتباط بوده است و علائمی مانند تب، سردرد شدید، درد عضلانی، خونریزی از بینی، استفراغ خونی یا خونریزی زیر جلدی دارد، باید بلافاصله به مراکز درمانی منتقل شود و تحت بستری در مکان قرنطینه قرار بگیرد. تمام کسانی که با او در ارتباط بودهاند نیز باید تحت مراقبت و درمانهای اولیه ضد ویروسی قرار گیرند. بهترین شیوه تشخیص بیماری، انجام آزمایش خون از حیث کاهش میزان پلاکت بواسطه خونریزیهای احتمالی داخلی است.
به گفته این متخصص بیماریهای عفونی، متاسفانه این بیماری خطرناک واکسن ندارد، اما بهترین و موثرترین راه درمان آن رسیدگی سریع به افراد مشکوک به بیماری است، همچنین پیشگیری از آن براحتی و با رعایت نکات ایمنی و جلوگیری از شیوع بیماری ممکن است. تب خونریزیدهنده کریمه کنگو، برای نخستین بار در شبه جزیره کریمه (شوروی سابق) و پس از آن در کنگو (آفریقا) گزارش شد و به همین دلیل به این نام شناخته میشود.